Quinoa (Merlík čilský) BIO 5000 g Wolfberry

Neohodnoceno
Značka: Wolfberry
823 Kč
Skladem (>5 ks)

Bezlepková pseudoobilovina bohatá na bílkoviny, lehce stravitelná, vhodná pro děti do příkrmů

Detailní informace

Detailní popis produktu

Bezlepková pseudoobilovina bohatá na bílkoviny, která je lehce stravitelná.

Vhodná do prvních příkrmů dětí. Obsahuje velmi kvalitní bílkoviny. Je vhodnou náhražkou masa.

 

Složení: 100% Quinoa BIO 5000 g
 

Příprava: vaření, klíčení

quinou vaříme ve vodě v pom. 2:1 po dobu cca 15- 20 min.

Lze kombinovat se zeleninou, ovocem, podobně jako rýži.


Klíčení quinoi:

Quinoa klíčí velice rychle a tak pokud ji namočíme večer, můžeme ji mít už ráno k snídani. Naklíčená quinoa má jemnou oříškovou chuť.


Quinoa recepty:

Kaše z naklíčené quinoi s ovocem:

50 g quinoi

ovoce dle chuti: zralý banán (má již hnědé tečky), hruška, jablko, broskev, různé drobné bobulové ovoce

Postup: Quinou důkladně propláchnete, aby nebyla hořká a namočíte. Necháte odstát 12 hodin, znovu propláchnete a pak ji již můžete rozmixovat společně s ovocem. Kaši můžete vylepšit i oříšky, kakaem, lucumou, macou a pokud bude kaše málo sladká, můžete přisladit třtinovou šťávou nebo kokosovým cukrem.


Klíčkový salát

1 hrnek naklíčené quinoi

1 hrnek naklíčených mungo fazolek

1/2 hrnečku drcených lískových oříšků

hrst čerstvé bazalky

3 špetky sušeného tymiánu

citronová šťáva

lžíce olivového oleje

sůl

cherry/baby rajčata

římský/hlávkový salát


Postup:

naklíčené suroviny smícháme s oříšky, bylinkami a smícháme dohromady. Zakápneme citronem a olejem, osolíme a necháme chvíli odpočinout, aby se nám chutě prolnuly. Servírujeme na listech salátu s cherry rajčaty.

 

 

Quinoa je mezi lidmi stále více populární. Quinoa je vynikajícím příkladem "funkčních potravin" (které pomáhají snižovat riziko různých onemocnění nebo pro prevenci a na podporu zdraví). 

Tato pseudoobilovina pro své vynikající nutriční vlastnosti může být velmi užitečná ve fázi rozvoje a růstu organismu. Kromě toho, že je snadno stravitelná, neobsahuje cholesterol a je vhodná pro přípravu kompletně vyvážené výživy.

Quinoa může být také použit při běžném stravováníy, u vegetariánské stravy a speciálních diet pro spotřebitele, jako jsou starší dospělí, děti, vysoce výkonní sportovci, diabetici, celiaci a a pro lidi s nesnášenlivostí laktózy.

(Zdroj: FAO, http://www.fao.org/quinua-2013/es/)

Chemické složení a nutriční hodnota
Obsah 100 gr. Quinoa
Položka Jednotky Hodnota   Položka Jednotky Hodnota
Voda % 12.00 Sacharidy % 69,29
Proteiny % 10.70 Popel % 3.20
Tuky % 5,70 Celulóza % 4.30

Zdroj: A.Gorbitz a R Luna, Ministerstvo zemědělství, Bulletin č 54

Aminokyseliny obsažené v Quinoi a jiných zrnech    (mg / 100 g)
Amino Pšenice ječmen oves kukuřice Quinoa
Isoleucin 32 32 24 32 68
Leucin 60 63 68 103 104
Lysin 15 24 35 27 79
Fenylalanin 34 37 35 27 79
Tyrosin 16 17 16 14 41
Cystin 26 28 45 31 68
Methionin 10 13 14 16 18
Threonin 27 32 36 39 40
Tryptofan 6 11 10 5 16
Valin 37 46 50 49 76

 

Složení sacharidů tří odrůd quinoa (% surového materiálu)
Component Red Žlutá Blanca
Škrob 59,2 58.1 64,2
Monosacharidy 2.0 2.1 1.8
Disacharidy 2.6 2.2 2.6
Hrubá vláknina 2.4 3.1 2.1
Pentosanů 2.9 3.0 3.6

 

Chemické složení a nutriční hodnoty
Obsah 100 gr. bílé quinoa (Junín)
Položka Jednotky Hodnota   Položka Jednotky Hodnota
Kalorie cal 363 Vápník mg 85
Voda g 11.8 Fosfor mg 155
Proteiny g 12.2 Železo mg 4.2
Tuky g 6.2 Retinol mcg 0
Sacharidy g 67,2 Vit. B1 (thiamin) mcg 0.20
Vláknina g 5.7 Vit.B2 (Riboflamina) mcg 0,15
Popel g 2.6 Vit. B5 (niacin) mcg 0,95
      Kyselina askorbová mcg -

Zdroj: Collazos, CPL bílá, HS White et al, 1975, "Složení peruánské jídlo" Nutrition Institute-Ministerstvo zdravotnictví

Chemické složení a nutriční hodnota
Obsah 100 gr. bílé quinoa (Puno)
Položka Jednotky Hodnota   Položka Jednotky Hodnota
Kalorie cal 376 Vápník mg 120
Voda g 10,1 Fosfor mg 165
Proteiny g 11.5 Železo mg -
Tuky g 8.2 Retinol mcg 0
Sacharidy g 66,7 Vit. B1 (thiamin) mcg 0.12
Vláknina g 5.1 Vit.B2 (Riboflamina) mcg 0,14
Popel g 3.5 Vit. B5 (niacin) mcg 1.35
      AKyselina askorbová mcg -

Zdroj: Collazos, CPL bílá, HS White et al, 1975, "Složení peruánské jídlo" Nutrition Institute-Ministerstvo zdravotnictví



Proteiny (bílkoviny)

Pro quinou je charakteristiský vysoký obsah kvalitních bílkovin - v rozmezí 12,5 - 16,7%. 

37% proteinů, které quinoa obsahuje, je tvořeno esenciálními aminokyselinami.

Esenciální aminokyseliny jsou ty, které tělo samo neumí vytvořit, takže je musí přijímat ve stravě.

Nedostatek těchto aminokyselin ve stravě omezuje vývoj organismu. Z nedostatku těchto esenciálních aminokyselin tkáňové buňky odumírají a nové nevznikají, tělo přestává růst.


Esenciálními aminokyselinami jsou: valin, leucin, threonin, lysin, tryptofan, histidin, fenylalanin, isoleucin, arginin, a methionin.


Aminokyseliny obsažené v quinoi ve větším množství než mají ostatní obiloviny zahrnují: kyselinu glutamovou, kyselinu asparagovou, isoleucin, lysin, fenylalanin, tyrosin a valin. 


Kyselina glutamová je zapojena do procesu výroby energie pro mozek a důležitých jevů, jako jsou učení, pamět a plasticity neuronů. 

Kyselina asparagová zlepšuje funkci jater a je zásadní pro udržení kardiovaskulárního systému.

Tyrosin má důležitý antistresový účinek a hraje klíčovou roli při zmírnění deprese a úzkosti.

Lysin zlepšuje imunitní funkci tím, že pomáhá při tvorbě protilátek, podporuje funkci žaludku, pomáhá v udržování buněk, podílí se na metabolismu mastných kyselin, napomáhá absorpci vápníku. Také zpomaluje i zabraňuje spolu s vitamínem C tvorbě metastáz rakoviny.

Isoleucin, leucin a valin se společně podílejí při výrobě svalové energie, zlepšení neuromuskulárních poruch, aby nedocházelo k poškození jater, umožňuje vyrovnávat hladinu cukru v krvi.


Tuky

Ve většině druhů quinoi jsou obsaženy tuky mononenasycené a polynenasycené. Ty jsou prospěšné pro tělo, pokud jsou součástí přijímané potraviny, protože jsou zásadní při tvorbě struktury a funkci nervového systému. 

Snižují hladinu celkového cholesterolu a LDL (špatný cholesterol) v krvi.

Hodnoty mastných kyselin v surovém zrna jsou 8,1% Omega 3, 52,3% Omega 6 a 23% Omega 9.


Vláknina

Quinoa je potravina bohatá na vlákninu a její množství se mění v závislosti na druhu. Množství se pohybuje v rozmezí od 2,49 a 5,31 g / 100 g sušiny. 

Bylo prokázáno, že vláknina snižuje celkový cholesterol, LDL-cholesterolu v krvi, krevní tlak a působí jako antioxidant. Antioxidanty nás chrání před volnými radikály, které způsobují stárnoucí procesy a některé další nemoci.


Bezlepková

Quinoa je považována za bezlepkovou, protože obsahuje méně než 20 mg / kg podle Codex Alimentarius. 

Denní spotřeba quinoa lepku pomáhá obnovit normální střevní klky mnohem rychleji, než u jednoduchého nezlepkové diety.


Minerály

Quinoa obsahuje fosfor, vápník, železo, draslík, hořčík, mangan, zinek, lithium a měď. 

Obsah železa je dvakrát vyšší než u pšenice, třikrát vyšší než u rýže a dosahuje téměř až na úroveň bobů.

Má 1,5 krát více vápníku než pšenice. To je důležité, protože vápník je zodpovědný za několik konstrukčních prvků kostí a zubů, a je zapojen do regulace nervosvalového přenosu chemických a elektrických stimulů, sekreci buněk a srážení krve. Z tohoto důvodu je vápník základní nepostradatelnou složkou potravy. 

Doporučená vápníku u dětí 4-9 roků příspěvek je 600-700 / den u dospělých v rozmezí od 1000 do 1300 mg / den (FAO / WHO, 2001).


Vápník se vstřebává v těle za přítomnosti zinku, aby se zamezilo odvápňování a osteoporózy. Obsah zinku v quinoi je dvakrát vyšší než u pšenice, a ve srovnání s rýží a kukuřicí, jsou rozdíly ještě větší.


Vitamíny

Quinoa obsahuje vysoký podíl vitaminů B, C a E, kde vitamíny skupiny B a C jjsou vyšší než u pšenice. Je bohatý na karoten a niacin (B3). Obsahuje podstatně více riboflavin (B2), tokoferol (vitamin E) a karotenu než pšenice a rýže.

(Zdroj: FAO, http://www.fao.org/quinua-2013/es/)

Doplňkové parametry

Kategorie: Rýže, těstoviny, luštěniny
Záruka: 2 roky
Hmotnost: 5.1 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: